Treceți la conținutul principal

Coșarii ASFOCMD efectuează evaluarea și curățarea coșurilor de fum și sistemelor de ventilare, sobe/șeminee/centrale termice către sezonul rece..


Asociația ASFOCMD prin membrii săi participa direct și pînă în prezent la verificarea și curățarea coșurilor de fum instalațiilor de ventilare, sobelor/cuptoarelor, focarelor instalațiilor de încălzire pe combustibil solid, lichid și gazos pentru o funcționare în siguranță, securitate la incendii, deflagrații și intoxicări, capacitatea maximă de încălzire a acestor instalații în peroada rece de iarnă!
Tot odată face un apel către beneficiarii instalațiilor de încălzire care încă nu au efectuat aceste servicii să se adreseze către întreprinderile autorizate cu evaluatori/hornari profesioniști atestați ASFOCMD conform legislației din R. Moldova!

OAMENI CU FUNINGINEA ÎN SÂNGE: Înainte de sezonul rece, coșarii sunt la mare căutare

Iarna-i la o lună distanţă, iar gospodarii au început să-şi pregătească sobele. De curăţare este mai bine să se ocupe specialiştii. Alexandru Rufa este coşar de doi ani. Acesta spune că sobele și coșurile de evacuare fumului trebuie verificate și curățate în fiecare an.

”Oamenii profesioniști au uneltele necesare pentru a curăți coșul de fum și soba. În interiorul coșului de fum, folosim aceste tije mecanizate, cu o perie în capăt. Ele se conectează la apăratul acesta și sunt moi, elastice, merg după forma coșului de fum. Cazurile sunt diferite. Au fost coșuri de fum că am scos și un sac de cenușă”, a spus coșarul, Alexandru Rufa.

Bărbatul susţine că pentru a efectua lucrările calitativ și rapid, coșarul trebuie să dețină echipamentul necesar, care ajunge să coste 50 de mii de lei.
”Vedem niște depuneri pe pereții canalului. Canal unu și canalul doi. În rest, ele sunt în stare bună”, a spus coșarul, Alexandru Rufa.

Din motive de securitate, soba trebuie verificată doar de profesioniști. Maria Varzaru din satul Ghidighici apelează în fiecare an la specialiști.

”O să apelez, pentru că mă simt sigură într-adevăr cu chestia aceasta. Bineînțeles că prețul era pipărat să zicem așa, dar am fost nevoită să accept”, a spus locuitoarea satului Ghidighici, Maria Varzaru.

Serviciile unui coșar profesionist costă între 600 şi 3000 de lei, de aceea unii gospodari preferă să cureţe sobele singuri.

”Eu l-am curățit deja. Singur. Am ușa la sobă, o curăț. Pe urmă o închid la loc, o lipesc cu lut și totul e în ordine”.

”Noi curățim în fiecare an. Cu mâna, iaca noi ne urcăm în pod. Avem ursoaica noastră. Noi curățim totul cu mâna noastră”.

Potrivit președintelui asociației patronale a hornarilor și sobarilor, Alexei Golomoz, în ultimii trei ani tot mai mulţi oameni învaţă meseria de coşar.

”Un evaluator/curățător de coșuri de fum profesionist trebuie să aibă studii superioare/medii tehnice, să fie sănătos, instruit și atestat în cadru Centrului de instruire și perfecționare „Hornar-Expert Prim” membru Asociația ASFOCMD dotat cu echipament de hornar necesar pentru efectuarea acestor servicii și trebuie să cunoască ceva din construcția instalațiilor de coșuri de fum și încălzire, sobe și șeminee, instalațiilor/sistemelor de ventilare ”, a spus Alexei Golomoz, președintele Asociației Patronale Naționale a Hornarilor, Constructori de Coșuri de  și Șemneuri/Sobe ASFOCMD.

În Asociația ASFOCMD-Republica Moldova, sunt înregistrați oficial 52 de coșari și 12 sobari profesioniști atestați.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Organizarea unui curs de Instruire intern a evaluatorilor/coșari din întreprinderile membre a ASFOCMD.

                                                                               Centru de Instruire și Perfecționare                      AP Asociația Națională a  Hornarilor, „HORNAR- EXPERT PRIM”SRL                          Constructorilor de Coșuri de Fum și Șeminee                             membră  ASFOCMD                                       ASFOCMD În Perioada 28,29,30 iunie, 1, 2 iulie sau desfășurat un curs de instruire intern primar și curs de instruire intern periodic a specialiștilor evaluatori/coșari, din 4 întreprinderi membre AP ASFOCMD, în cadrul CIP „Hornar-Expert Prim” SRL membră AP ASFOCMD. Locul desfășurării în incinta Laboratorului specializat: centrale termice pe combustibil solid și gazos, al IP Centrului de Excelență în Constucții  din str Gheorghe Asachi 71, mun. Chișinău, prin intermediul caruia le aducem mulțumiri  D-lui Valeriu Pelivan-Director și specialiștilor din instituția nominalizată pentru buna organizare și ospitalitate. Tot aici aducem multumir

Adunare generală ASFOCMD

Adunarea generală anuală ASFOCMD este anunțată pentru data de 24 martie 2019 ora 13. Sunt invitați atât membrii cu drepturi depline cât și membrii afiliați (sobari) care au participat la cursuri. Ordinea de zi va fi publicata mai târziu. La moment sunt cunoscute câteva puncte în agenda întrunirii. 1. Darea de seama pentru 2018 2. Bilanțul contabil 3. Fixarea zilei profesionale a cosarului/sobarului în RM 4. Examinarea cererilor noilor membri/afiliați 5. Obiective pentru anul 2019 Cine dorește sa depună cerere de aderare o poate face înaintea începerii adunării orele 12, se referă și la membrii și la persoane fizice afiliate Publicat de către Președinte ASFOCMD:                   Golomoz Alexei Adresa preliminară... bul. Decebal 76, of.601, mun.Chișinău, R.Moldova

Cerere aderare ASFOCMD

Așa cum am promis publicăm modelul de cerere care poate fi descărcat  și completat. Vă reamintim că este modelul pentru persoane fizice în calitate de membru afiliat.                                                                   DESCARCĂ