Treceți la conținutul principal

Coșarii ASFOCMD efectuează evaluarea și curățarea coșurilor de fum și sistemelor de ventilare, sobe/șeminee/centrale termice către sezonul rece..


Asociația ASFOCMD prin membrii săi participa direct și pînă în prezent la verificarea și curățarea coșurilor de fum instalațiilor de ventilare, sobelor/cuptoarelor, focarelor instalațiilor de încălzire pe combustibil solid, lichid și gazos pentru o funcționare în siguranță, securitate la incendii, deflagrații și intoxicări, capacitatea maximă de încălzire a acestor instalații în peroada rece de iarnă!
Tot odată face un apel către beneficiarii instalațiilor de încălzire care încă nu au efectuat aceste servicii să se adreseze către întreprinderile autorizate cu evaluatori/hornari profesioniști atestați ASFOCMD conform legislației din R. Moldova!

OAMENI CU FUNINGINEA ÎN SÂNGE: Înainte de sezonul rece, coșarii sunt la mare căutare

Iarna-i la o lună distanţă, iar gospodarii au început să-şi pregătească sobele. De curăţare este mai bine să se ocupe specialiştii. Alexandru Rufa este coşar de doi ani. Acesta spune că sobele și coșurile de evacuare fumului trebuie verificate și curățate în fiecare an.

”Oamenii profesioniști au uneltele necesare pentru a curăți coșul de fum și soba. În interiorul coșului de fum, folosim aceste tije mecanizate, cu o perie în capăt. Ele se conectează la apăratul acesta și sunt moi, elastice, merg după forma coșului de fum. Cazurile sunt diferite. Au fost coșuri de fum că am scos și un sac de cenușă”, a spus coșarul, Alexandru Rufa.

Bărbatul susţine că pentru a efectua lucrările calitativ și rapid, coșarul trebuie să dețină echipamentul necesar, care ajunge să coste 50 de mii de lei.
”Vedem niște depuneri pe pereții canalului. Canal unu și canalul doi. În rest, ele sunt în stare bună”, a spus coșarul, Alexandru Rufa.

Din motive de securitate, soba trebuie verificată doar de profesioniști. Maria Varzaru din satul Ghidighici apelează în fiecare an la specialiști.

”O să apelez, pentru că mă simt sigură într-adevăr cu chestia aceasta. Bineînțeles că prețul era pipărat să zicem așa, dar am fost nevoită să accept”, a spus locuitoarea satului Ghidighici, Maria Varzaru.

Serviciile unui coșar profesionist costă între 600 şi 3000 de lei, de aceea unii gospodari preferă să cureţe sobele singuri.

”Eu l-am curățit deja. Singur. Am ușa la sobă, o curăț. Pe urmă o închid la loc, o lipesc cu lut și totul e în ordine”.

”Noi curățim în fiecare an. Cu mâna, iaca noi ne urcăm în pod. Avem ursoaica noastră. Noi curățim totul cu mâna noastră”.

Potrivit președintelui asociației patronale a hornarilor și sobarilor, Alexei Golomoz, în ultimii trei ani tot mai mulţi oameni învaţă meseria de coşar.

”Un evaluator/curățător de coșuri de fum profesionist trebuie să aibă studii superioare/medii tehnice, să fie sănătos, instruit și atestat în cadru Centrului de instruire și perfecționare „Hornar-Expert Prim” membru Asociația ASFOCMD dotat cu echipament de hornar necesar pentru efectuarea acestor servicii și trebuie să cunoască ceva din construcția instalațiilor de coșuri de fum și încălzire, sobe și șeminee, instalațiilor/sistemelor de ventilare ”, a spus Alexei Golomoz, președintele Asociației Patronale Naționale a Hornarilor, Constructori de Coșuri de  și Șemneuri/Sobe ASFOCMD.

În Asociația ASFOCMD-Republica Moldova, sunt înregistrați oficial 52 de coșari și 12 sobari profesioniști atestați.
Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Participarea Asociației ASFOCMD la Congresul Asociațiilor de Sobari din Uniunea Europeană VEUKO- Praga 2019 Republica Cehă

Dl Maestru Tudor Burac și Maestru Mircea Balșoeanu membri al Consiliului de Administrare a asociației ASFOCMD R. Moldova.  Vă mulțumesc pentru Prezentarea Asociației la Congresul Asociațiilor de Sobari din Uniunea Europeană VEUKO - Praga 2019 și o deosebită recunoștință și respect îi transmit D-lui Președinte ASFOCH România- Cristian Virgil Simion și colegiilor de breslă din asociație pentru suportul real ce l-am avut în procesul de pregătire și participare la acest Congres! Cu respect Președintele asociației ASFOCMD R. Moldova -Alexei Golomoz.

ANUNȚ! CURS DE INSTRUIRE Și ATESTARE A SPECIALIȘTILOR EVALUATORI/COȘARI DIN INTREPRINDERI MEMBRE ASFOCMD.

                                                  Centru de Instruire și Perfecționare           AP Asociațiia Națională a   Hornarilor,      „HORNAR- EXPERT PRIM” SRL               Construcorilor de Coșuri de Fum                                        membră    ASFOCMD                                   și   Șeminee    ASFOCMD       Anunț!       Conform prevederilor art. 2,3 al statului  Asociației ASFOCMD și programului de școlarizare: -    În  perioada 17,18,19,20,21 august 2020 , Centrul de Instruire și Perfecționare „Hornar Expert Prim” SRL va desfășura al cincilea curs de instruire primară și periodică internă     de activități specializate: evaluarea și   curățarea coșurilor de fum   și sau canalelor de ventilare, sistemelor de ventilare de lainstalații tehnice și tehnologice consumatoare de combustibili gazoși, solizi și lichizi pentru încălzire și producere cu eliberarea Actelor cu privire la starea antiincendiară- calificat specialist evaluator/coșar atestat , pregăt

Congresul VEUKO 2021

In data de 19 mai a avut loc congresul anual VEUKO. Va reamintim VEUKO este o platforma internațională europeană in care sunt adunate mai multe asociații de sobari din diverse tari.  MOLDOVA este reprezentată de ASFOCMD si au participat prin ZOOM doi membri fondatori. Domnul Golomoz Alexei Președintele asociației si Tudor Burac.  Sau discutat mai multe subiecte dar in special  1. Situația actuala in contextul pandemiei, cum se descurcă sobarii in fiecare asociație in parte. 2. Revizuire standard EN 15544 construcția sobelor in situ- la fata locului 3. Materiale de promovare folosite in special video pentru promovare a profesiei si alte propuneri. Domnul Golomoz Alexei Președintele asociației a menționat problemele care le avem aici pe plan local in rep. Moldova, inclusiv faptul ca activitatea sobarilor este intens birocratizata si astfel nu este încurajata breasla sa iasă din umbra si sa se încadreze in spațiul legal. Cu alte cuvinte munca sobarului continua in mare parte la negru.   U